Cukormentes, IR barát és diabetikus receptek, tippek, életmóddal kapcsolatos tanácsok kezdőknek, haladóknak, újrakezdőknek, egészséges életmódra vágyóknak!
borítókép2
Számolj egyszerűen!

olvasási idő kb. 4 perc

A legtöbb kezdőnek, de még a haladóknak is fejtörést okoz néha a számolás. Én sokáig rosszul számoltam, és nem értettem, miért vagyok éhes…
Az egyszerűség kedvéért:
ch = szénhidrát
cm = cukormentes
gm =gluténmentes
lm = laktózmentes
tk = teljeskiőrlésű
Ezekkel a kifejezésekkel nagyon gyakran találkozhattok, ha diétánkkal kapcsolatban olvasgattok.

A számolás néhány alapelve:

- Mindig, minden hozzávalót nyersen, szárazon, megtisztítva mérünk le!
- A kalóriabázis, illetve különböző appok jó barátok, de jobb, ha csak ellenőrzésre használod őket, hiszen könnyen be tudnak csapni.
- Az alapanyagokat sosem Google keresés találata alapján számoljuk, hanem mindig a csomagoláson lévő adatok szerint.
- Főzés/sütés előtt, és utána is mérünk, mindjárt elmagyarázom, hogy miért.
- Legyen egy füzeted, amiben írsz, számolsz. Meglátod majd, így a legegyszerűbb nyomon követni. 🙂
Aki nem szerette/szereti a matekot, annak nagy nyűg a számolgatás, de kis gyakorlattal hamar bele lehet jönni, ne aggódjatok. Két egyszerű (elméleti) példában mutatom meg, hogy hogyan is kell számolgatni. Kicsit szájbarágós leszek, de remélhetőleg mindenki érteni fogja így. 🙂
Vegyünk először egy rizs (basmati!) főzést.
Főzés közben a súlya változni fog, ezért megmérjük előtte, és utána is.
Kimérek nyersen mondjuk 150 g basmati rizset. 100 grammjában van 76 g ch, tehát 76*1,5= 114 g ch. Főzés előtt érdemes lemérni az edény/szűrő súlyát.
Főzés közben a rizs felvesz egy csomó vizet, súlya gyarapodik. Miután kész a rizs, a felesleges vizet leöntöm, és mérlegre tesszük.
A rizs súlya most 420 g (lábossal együtt több, ezért jó előzetesen lemérni, hogy ki lehessen vonni az össz súlyból).
Ha az össz ch-t elosztom az össz súllyal, megkapom, hogy hány g ch van 1 g ételben. tehát 114/420=0,27.
Ha beszorzom százzal, látni fogom, hogy 100 g főtt rizsben 27 g ch van. Számolhatunk a 0,27-es értékkel is.
Ha ebédre 40 g ch-t kell ennem, és ezt csak rizzsel akarom fedezni, akkor egyszerűen elosztom így: 40/0,27= 148. Tehát 148 g főtt rizset kell kimérnem, ha 40 g ch-t akarok elfogyasztani.
Második példaként egy képzeletbeli sütit írok le nektek.
Hozzávalók: 400 g tk liszt, 100 g vaj, 3 tojás, 60 g eritrit, 50 g mascarpone, 1 dl tejszín, fűszerek.
Ezek közül csak a liszt számolós. Tegyük fel, hogy 100 g tk lisztben van 63 g ch.
63*4= 252.
A sütinél talán fontosabb lemérni a tepsit, hiszen amíg meleg, nem vesszük ki, sokan nem is teszik át tálcára, hanem marad az eredeti edényben.
A kész sütit lemérjük, kivonjuk a tepsi súlyát, legyen mondjuk 615 g.
Van aki nem szokott tovább számolgatni, csak egyforma szeletekre vágja, és ahány szeletre vágja, annyi felé osztja a szénhidrátot.
Én nem vagyok az egyforma szeletek nagymestere, így biztosra megyek: össz ch/össz súly, azaz 252/615=0,40.
1 gramm sütiben tehát 0,40 g ch van. Innen már 2 irányba is mehet a számolás, kiszámolhatjuk azt, hogy hány gramm sütiben van mondjuk 20 g ch (20/0,40= 50 g sütemény), és azt is, hogy ha megeszünk 140 grammot, abban mennyi ch van (140*0,40=56 g ch van 140 g sütiben.)

Összefoglaló

képlet
Ha elsőre nem megy, ne add fel. Bonyolultnak tűnik, de ha legközelebb főzéskor ezeket a lépéseket követed, meglátod majd, hogy nem ördögtől való dolog ez. Ha neked úgy barátságosabb, beszorozhatod 100-zal is az értéket, amit össz ch/össz súly esetén kapsz, ekkor 100 grammra vonatkozóan lesznek adataid, ahogyan a boltban vásárolt késztermékek esetén is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük