Cukormentes, IR barát és diabetikus receptek, tippek, életmóddal kapcsolatos tanácsok kezdőknek, haladóknak, újrakezdőknek, egészséges életmódra vágyóknak!
borítókép2
Alkohol 160 g diétában? Miért ne!
Legelőször is, tegyük tisztába: pontosan úgy, mint az ételeinkkel, az alkoholos italokkal is különbséget kell tenni. Talán nem is lehetne jobban megfogalmazni, mint ahogy az üvegeken írják: Fogyaszd felelősséggel!
Természetesen, ha az orvosod eltiltott tőle, ne kísértsd az ördögöt. Egyébként 1 dl bor vagy whiskey pozitív hatást gyakorol a szervezetre.
Fontos!
Alkohol jelenlétében a máj szénhidrát anyagcseréje leáll. Az alkohol ezért leszállítHATja a vércukorszintet, hiszen a máj nem küld tartalék cukrot a vérbe.
Tehát nem ajánlott éhgyomorra, vagy evés utáni 3 óra elteltével önmagában fogyasztani, érdemes valamilyen lassú felszívódású szénhidráttal egyidejűleg/előtte/utána fogyasztani! Így elkerülheted a hypoglikaemiás állapotot. A hypo persze nem törvényszerű, nem kell görcsölnöd rajta, hogy koccinthatsz e a családoddal/barátaiddal olykor. Az állapotod önmagában nem kizáró ok erre.
Kezdjük a ,,tilosakkal''. Ide tartoznak azok az alkoholos italok, melyek tartalmazzák a cukrot hozzáadott formában, vagy eredetből adódóan magas a ch tartalma (gyors ch!). Így garantált a fogyasztás utáni vércukor kilengés.
Ilyen magas szénhidráttartalommal rendelkező alkoholos italok az édes borok és pezsgők, ciderek, likőrök, koktélok. A sör számolva (4 g cukor/100 nl), kis mennyiségben megengedett.
Kivétel a saját készítésű likőr/koktél (összetevőktől függ a felszívódás gyorsasága).
alkoholkoktel
Jó hír, hogy a “szabad” lista sokkal hosszabb. Ezek az alkoholos italok nem, vagy alig tartalmaznak szénhidrátot, ezért fogyaszthatjuk, mértékkel. 🙂
Ilyen szeszes ital a száraz bor és pezsgő, rum, vodka, whiskey, tequila, borpárlatok (brandy, cognac), törkölypárlat (grappa), gin, pálinka, száraz vermut, száraz likőrbor (sherry), abszint, saját készítésű koktélok.
égetett szesz.jpg(3)
Be kell vallanom, sosem voltam nagy alkohol kedvelő, nem is nagyon szerettem, és nagyon hamar meg is volt a hatása... Ha már választani kellett, a likőrök voltak a legszimpatikusabbak.
A diagnózis után azonban megszerettem az égetett szeszeket, és a száraz borokat is.
Száraz fröccsöt iszom. A koktélokat és likőröket saját magam készítem, édesítőszerrel, és nekünk való alapanyagokkal.


Mojito 2 személyre, ahogy én készítem:
2 dl száraz rum,
4 dl víz,
frissen vágott mentalevél,
1 ek negyedannyi,
1 lime kifacsart leve


Jobb, mint a szórakozóhelyeken. 🙂

Summa summarum, nem kell tartanotok a következő családi vacsorától, vagy baráti összejöveteltől. Van módja, hogy nyugodtan megigyatok egy-egy pohárkával.